Voetreflexologie

Voetreflexologie

Wat is een voetreflexbehandeling?

Daar waar een voetmassage vooral een toepassen van techniek is, baseert voetreflexologie zich op een combinatie van techniek en wetenschap. Op je voeten zitten namelijk reflexzones die door energiebanen in rechtstreekse verbinding staan met andere lichaamsdelen. Zo wordt via de voeten, de hele mens behandeld.

Bij een voetreflexologie sessie gaan we op de reflexzones in de voeten met duim en vingers een gedoseerde druk uitoefenen. Zo zet men een reflex in werking die organen en of klieren prikkelen en stimuleren. Zo kunnen blokkades opgeheven worden, afvalstoffen vrijkomen en afgevoerd worden en de doorbloeding beter wordt.

Voetreflexologie kan klachten verlichten of zelfs geheel laten verdwijnen.

Voetreflexologie kan onder andere helpen bij:

 • Nek-, rug- en schouderklachten
 • Darmklachten
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn en migraine
 • Neerslachtigheid
 • Spier- en gewrichtsklachten
 • Slaapstoornissen
 • Ademhalingsproblemen
 • Oorsuizingen
 • Lymfedrainage

en verder ook bij:

 • het beter te leren ontspannen
 • de weerstand te optimaliseren
 • de persoonlijke balans terug te vinden.

Ontstaan:

De wortels van de reflexologie zijn terug te vinden in veel verschillende beschavingen.

Van de grafkelders van het oude Egypte tot de vroegste teksten over de traditionele Chinese geneeskunde. De kunst om het lichaam te behandelen in de letterlijke zin van het woord, is grotendeels ontwikkeld in Griekenland, Rome, Noord-Afrika en op het Arabische schiereiland. Deze massagetechnieken zijn duizenden jaren oud en van meet af aan was bekend dat ze een positieve invloed hebben op de gezondheid.

De beroemde Griekse geneesheer Hippocrates, die bekendstaat als de 'vader van de geneeskunde', sprak over 'wrijven en betasten'om pijn in de gewrichten te verlichten.

Ook de oude Egyptenaren pasten dagelijks massages toe. In een van hun grafkelders zijn de eerste afbeeldingen van een bepaalde behandeling van de tenen en vingers gevonden. In de tombe van 'Ankhm'ahor' in Sakkara, ook wel de 'dokterstombe' genoemd, staat volgens sommigen een reflexologische behandeling afgebeeld.

De traditionele geneeskunde die door de Chinezen wordt beoefend, is het resultaat van duizenden jaren praktische ervaring.

De moderne, precieze technieken van de huidige reflexologie zijn gestoeld op ruim 100 jaar onderzoek naar reflexbewegingen. Eind 19 e eeuw werden in Europa en de Verenigde Staten belangrijke ontdekkingen gedaan aangaande de reflexen in het zenuwstelsel. De reflexologie zoals we die nu kennen, is voortgekomen uit de zonetherapie van William Fitgerald, een vooraanstaande Amerikaanse KNO-arts. Dokter Fitzgerald publiceerde zijn eerste boek in 1917, met behulp van dokter Edwin Bowers, een collega, die de naam zonetherapie bedacht. In dit boek beschreef hij al zijn belangrijke ontdekkingen en theorieën, in het bijzonder de verdeling van het lichaam in 10 lengtezones. Hij toonde ook aan dat er een verband bestaat tussen elk van de inwendige organen en bepaalde zones.

In de jaren 30 werd de theorie van de reflexologie verder verfijnd door Eunice Ingham in de Verenigde Staten. In 1938 publiceerde ze Stories The Feet Can Tell Thru Reflexology. In 1945 verscheen het vervolg hierop, getiteld Stories The Feet Have Told Thru Reflexology. Deze klassieke teksten vormen de basis van de moderne reflexologie en worden nog steeds heel vaak geraadpleegd door beoefenaars van deze geneeswijze.

In 1961 gingen een neef en een nicht van Eunice Ingham haar assisteren. Eusebia en Dwight Byers. Zeven jaar later kregen zij met z'n 2-en de volledige verantwoording om haar onderricht voort te zetten. Eusebia ging in 1970 met pensioen en vanaf die tijd is Dwight Byers alleen verder gegaan met het ontwikkelen en het onderwijzen van de Ingham methode.